dilluns, de maig 26, 2008

Prevenció de l’osteoporosi.

L’ osteoporosis és la malaltia més freqüent del sistema ossi. Es caracteritza per una disminució de la densitat dels ossos per pèrdua del teixit ossi normal.

Causes de l’osteoporosi:
Hi han varis tipus d’osteoporosis, les que venen precedides per una malaltia, com pot ser la diabetis, d’hipertiroïdisme, etc, que aquestes són dites osteoporosis secundaria o les osteoporosis primàries que es distingeixen; la juvenil (sense causa coneguda), la postmenopausica (per falta d’estrògens), i la senil, causada per envelliment.

Hi ha factors que també ajuden a l’osteoporosi, com són el tabac, l’alcohol i d’immobilització.

L’osteoporosi afecta a qualsevol persona. Amb els anys es perd massa óssea i pot aparèixer. Una etapa més freqüent de l’osteoporosi és en les dones que estan en la menopausa, Aixa com a persones molt delgades.

Aquesta malaltia no produeix símptomes, però les fractures dels ossos per fragilitat condicionen aquesta osteoporosis.

El diagnòstic de la malaltia no s’aconsegueix per anàlisis bàsics, si no que normalment ve precedit per una fractura per fragilitat. Es llavors quan es realitzen proves (biòpsia de l’os i tècniques radiològiques) i s’estableix la malaltia.

El tractament de l’osteoporosi consisteix en seguir una dieta rica en calci i en vitamina D, evitar fumar, beure alcohol i fer exercici físic. També es poden administrar complements càlcics i de vitamina D, aquesta vitamina no s’obté fàcilment, i es aconsellat prendre el sol 15-20 minuts 3 vegades en setmana, també menjant peix greixós (salmó, tonyina...), mantega, llet, formatge... La dosis recomanada va entre 400-600UI/dia.
S’utilitzen fàrmacs que disminueixen la reabsorció d’os, com la calcitonina i els estrògens.



Les mesures de prevenció que hauria de prendre la dona perquè no li augmentés aquesta osteoporosis són:

Dieta rica en calci.
Dieta rica en vitamina D.
Dieta rica en soja.
Exercici físic.
No alcohol, no tabac o cafè.
Vigilar caigudes.
Tractament adequat.
No pensar que és per envelliment fisiològic.
Afecta ambdós sexes.
Modificar l’estil de vida.